Dental Centar Marković

Markovic logo BEZ POZADINE 600 x 200 px

Koliko je ishrana važna za naše zube?

Bjelančevine, vitamini i minerali imaju dokazano veliku ulogu po zdravlje naših zuba i desni.

Manjak vitamina A tokom rasta i razvoja, dovodi do izobličenja ćelija koje stvaraju gleđ. Vitamin A sadrže mrkva, marelica, paprika i kelj.

Manjak vitamina B prvenstveno uzrokuje promjene u služokoži usta što dovodi do poremećaja i bolesti. Vitamin B sadrži pivski kvasac, integralni hljeb i krompir.

Manjak vitamina C uzrokuje promjene u tijelu zuba, ali i u vilicama pa može voditi do klimanja i ispadanja zuba. Obično ga prati krvarenje desni. Vitamin C sadrži kivi, narandža, limun, peršun i brokula.

Koje namirnice uvrstiti u svakodnevnu prehranu kako bi imali zdrave i jake zube?

Mliječni proizvodi

Mlijeko i sir, osim što sadrže kalcij, smanjuju kiselost pa ih je potrebno jesti na kraju obroka ili u kombinaciji sa hranom bogatom škrobom. Ovo je dobro znati i kod kombiniranja hrane, pa npr. ako za doručak birate cjelovite žitarice, na kraju obrok završite sa još malo jogurta ili mlijeka. Jogurt doprinosi i smanjenju zadaha u ustima i stvaranja zubnog plaka što pomaže cjelokupno zdravlju usta.

Sjeme susama je odličan izvor kalcija. Zato je dobro kombinirati susam sa jogurtom.

Voće

Prije svega jabuke, koje osim što „čiste“ zube, sadrže kalcij i fosfor, te fluor i na taj način prevenira pojavu karijesa.

Jagode sadrže enzime koje prirodno čiste zube. Laganim i dugim žvakanjem, zubi se čiste od naslaga, ali treba paziti da se zubi poslije operu četkicom, jer jagode sadrže i mnogo šećera.

Kivi i agrumi sadrže mnogo vitamina C koji jača zubno meso i doprinosi zdravlju desni. Na taj način se sprečavaju parodontalne bolesti. Ipak, ako imate naviku da pijete mnogo limunade, treba biti oprezan jer kiseline mogu oštetiti zubnu gleđ.

Sokovi od nara i brusnice bez šećera pomažu smanjenju zubnog plaka i djeluju kao blagi antispetik na bakterije. Slično djeluju i grožđice koje sadrže oleinsku kiselinu.

Crni i bijeli luk djeluju antibakterijski. Najbolje ih je koristiti u svježem stanju. Mogu pomoći i izbjeljivanju zuba.

Biljke i začini

Pored voća i povrća, postoje biljke i začini koji djeluju na zdravlje zuba.

Nana ili metvica, cimet i kadulja osvježavaju dah i djeluju kao antiseptik protiv bakterija. Peršun osvježava dah pa se često kombinira sa hranom koja ima jak miris. Ruzmarin i aloe vera čiste zube i njeguju zubno meso, te se preporučuju i kod čestih krvarenja desni. Kamilica i čajevac djeluju antispetično i pomažu kod upale desni.

Pametnim izborom i kombiniranjem namirnica, može se utjecati na kvalitet zuba.

Mislimo na zdravlje naših zuba i koju hranu jedemo.

Podijeli s drugima
Scroll to Top