Dental Centar Marković

Logo DCM_20 godina_final-header&footer

Endodoncija

Dental Centar Markovic dental doctor

Endodoncija

Endodoncija obuhvata proučavanje (praksu) osnovnih i kliničkih nauka o normalnoj zubnoj pulpi, etiologiji, dijagnostici, prevenciji i liječenju bolesti i ozljeda zubne pulpe uz prateća periradikularna stanja.

U kliničkom smislu, endodoncija uključuje ili očuvanje dijela ili cijele zubne pulpe u zdravom stanju ili uklanjanje cijele pulpe u ireverzibilnoj bolesti. To uključuje zube s nepovratno upaljenim i inficiranim pulpnim tkivom. Ne samo da endodoncija uključuje liječenje kada je prisutna zubna pulpa već uključuje i očuvanje zuba koji nisu uspjeli odgovoriti na nehirurško endodontsko liječenje ili za zube koji su razvili nove lezije, npr. kada je potrebno ponovno liječenje korijenskog kanala ili periradikularna hirurgija.

dcm endodoncija small picture

Endodontski tretman je jedan od najčešćih zahvata. Ako zubna pulpa (koja sadrži živce, arteriole, venule, limfno tkivo i fibrozno tkivo) postane bolesna ili ozlijeđena, potrebno je endodontsko liječenje da bi se zub sačuvao.

Liječenje korijenskog kanala

Liječenje korijenskog kanala je stomatološka procedura koja se koristi za liječenje inficirane zubne pulpe koja bi inače bila izvađena. Pulpa je mehko tkivno jezgro zuba koje sadrži živce, dovod krvi i vezivno tkivo neophodno za zdravlje zuba. Ovo je obično uzrokovano kada bakterije uđu u pulpu kroz duboku šupljinu ili neuspješno punjenje.

Liječenje kanala korijena je potrebno kada je zubna pulpa nepovratno oštećena i uključuje i koronalnu i apikalnu pulpu. Tretman kanala korijena može se obaviti i na zubima sa sumnjivim stanjem pulpe prije postavljanja post-retiniranih krunica i proteza. Prije tretmana korijenskog kanala, provode se klinički pregled i radiografski pregledi radi postavljanja dijagnoze i planiranja liječenja. Isporučuje se lokalna anestezija kako bi postupak bio bezbolan. Zub koji se tretira se zatim izoluje koferdamom, koji sprečava ulazak pljuvačke u zub tokom tretmana i štiti disajne puteve od finih turpija i jakih hemikalija koje se koriste. Procedura liječenja korijenskog kanala se često provodi u jednom ili više tretmana.

Endodoncija Odjel

Naručite se ili zakažite termin ako su Vam potrebne usluge DCM Endodoncija Odjela
Scroll to Top