Dental Centar Marković

Logo DCM_20 godina_final-header&footer

Protetika

DCM protetika slika 1

Protetika

Zubna protetika podrazumijeva svaku zamjenu odnosno nadomjestak za prirodni zub u slučaju da nedostaje jedan ili više njih ili poboljšati izgled postojećih zubi ili njihovu funkcionalnost.

Zubnu protetiku dijelimo na fiksnu protetiku i mobilnu protetiku. Fiksna protetika uključuje ljuskice za zube, zubne krunice i zubne mostove dok se totalne proteze (potpune proteze), parcijalne proteze (djelomične proteze) i proteze na implantatima nazivaju mobilnom protetikom.

Iako svi pripadaju zubnoj protetici, ovi nadomjesci međusobno se značajno razlikuju funkcijom, načinom ugradnje, trajnošću i cijenom. Ipak, zajedničko im je to da se pomoću njih mogu riješiti sva dentalna oštećenja i nedostaci.
DCM Protetika slika 2
Šta su zubni mostovi?
Zubni mostovi su protetski nadomjestak koji se sastoji od zubnih krunica koje su fiksno povezane u jednu cjelinu. Zubni most će se predložiti kada vam nedostaje jedan ili više zuba ili kada su zubi jako oslabljeni. Glavni uslov je da imate određeni broj zuba koji mogu biti nosači i potpora cijelom zubnom mostu. Zubni most može se napraviti na prirodne zube, a kada nedostaje veći broj zubi tada je moguće napraviti zubni most na implantatima.
  1. Cirkon-keramički mostovi

Cirkon keramički mostovi su potpuno keramički protetski radovi čija je osnova napravljena od cirkonij oksidne keramike.Cirkon je visokokvalitetan, biokompatibilan materijal koji osigurava dugotrajnost i potpuno prirodan izgled protetskoga rada maksimalnim oponašanjem estetike prirodnih zuba, jer omogućuje prodor svjetlosti kroz most.

  1. Metal-keramički mostovi

Metal-keramički mostovi imaju bazu napravljenu od legure metala koja se prekriva slojem keramike u boji i obliku koji odgovaraju svakom pacijentu individualno. Metal-keramički mostovi su vrlo čvrsti i dugotrajni, ali imaju estetska ograničenja te se najviše rade u stražnjim dijelovima čeljusti.

Šta su krunice za zube?

Krunice za zube, poznate i kao navlake za zube jedan su od najpoznatijih i najtraženijih tretmana kada su u pitanju funkcionalna ili estetska oštećenja zubi.

Krunice za zube su protetski nadomjestak koji imitira oblik, veličinu i boju zuba te se trajno fiksiraju na zubni implantat ili izbrušen zub, a glavni im je cilj povratak izgubljene funkcije zuba ili popravljanje njegove estetike.
1. Cirkon keramika se odlikuje vrlo visokom čvrstoćom. Cirkon je prozračan što daje svjetliji i prirodniji izgled od metala te daje vrhunske estetske rezultate kada se postavlja na prirodne zube ili implantate. Zahvaljujući svojoj čvrstoći, ali i estetici koristi se za prednje ali i stražnje zube. Zbog karakteristika potpune prirodnosti, transparentnosti, ali i savršene kompatibilnosti s ljudskim organizmom cirkon postaje nezamjenjiv dio estetske stomatologije te je svakako preporuka svim našim pacijentima, pogotovo kada je riječ o prednjim zubima.

2. Metal-keramičke krunice za zube predstavljaju vrstu protetskog rada gdje je keramika vezana uz metalnu osnovu te su danas te krunice standard u stomatološkoj protetici zbog svoje prihvatljive cijene, odličnih svojstava popust čvrstoće i dugotrajnosti te solidne estetske komponente. Metalna osnova osigurava stabilnost i čvrstoću zuba, a keramika oponaša oblik i boju zuba zbog čega možete biti sigurni da je riječ o kvalitetnom i dugotrajnom rješenju za vaš osmijeh.

3. Staklokeramičke krunice zadovoljavaju visokoestetske zahtjeve pacijenata. Keramika u potpunosti oponaša optička svojstva  prirodne cakline zuba kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija što rezultira krunicom koju gotovo nije moguće razlikovati od prirodnog zuba. S obzirom da ove krunice ne sadrže metal, ne dolazi do obojenosti ruba gingive. Ove krunice se predlažu za prednje zube kako bi se dobila vrhunska estetika.

Ligula molestie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipi

Ligula molestie

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipi

Magna vivamus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipi

Magna vivamus

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipi

Protetika odjel

Naručite se ili zakažite termin ako su Vam potrebne usluge DCM Protetika odjela

Scroll to Top