Dental Centar Marković

Logo DCM_20 godina_final-header&footer

Preventivna Stomatologija

img_servicesdetail-RWTU9TD.jpg

Preventivna Stomatologija

Preventivna stomatologija se, kao što joj samo ime kaže, bavi prevencijom tj. sprječavanjem nastanka oboljenja zuba i mekih tkiva u predjelu usta. U tu svrhu upotrebljavaju se brojne mjere koje se sprovode ili na individualnom nivou (sprovodi ih svaki pojedinac, kao npr. pranje zuba) ili na opštem nivou (sprovodi ih zajednica, kao npr. organizovani pregledi u školama).

DCM preventivna stomatologija
Osnovne Mjere Prevencije

Osnovne mjere prevencije oboljenja usne duplje jesu one mjere koje treba da sprovodi svaki pojedinac i za koje ne treba znanje i iskustvo. U ove mjere prije svega spadaju:

Lična Higijena

Lična higijena u prevenciji oboljenja usta prije svega podrazumijeva pravilno i redovno pranje zuba. Jedino se na ovaj način sa sigurnošću mogu spriječiti oboljenja tvrdih zubnih tkiva tj. karijesa i njegovih komplikacija. Plak, koji se stvara poslije svakog obroka, nagomialava se i dovodi do stvaranja karijesa. Mehaničkim čišćenjem tj. pranjem zuba on se uklanja, čime se sprječava nastanak karijesa.

Pravilna Ishrana

Pravilno i dobro razvijeni organizam daje najbolju zaštitu svim tkivima u usnoj duplji. Dobro mineralizovani zubi predstavljaju mnogo bolju osnovu za očuvanje njihovog zdravlja pa je samim tim i prevencija karijesa umnogome olakšana. Pod pravilnom ishranom se, pored unošenja odgovarajućih količina minerala i vitamina, podrazumijeva i pravilna dijeta tj. ishrana djece ne bi trebala da se bazira na ugljenim hidratima.

Preventivna Stomatologija

Naručite se ili zakažite termin ako su Vam potrebne usluge DCM Preventivne Stomatologije
Scroll to Top